Precast Concrete: Reduces Risk and Professional Liability, April 29 and May 1, Presented by Greg Winkler, AIA

Description: This webinar reviews how the precast concrete construction process can eliminate some of the most mistake-prone aspects of construction and reduce the professional liability of architects. It also addresses the benefits of utilizing a design assist approach early in the design process.

Learning Objectives

  • Identify the major sources of risk affecting design professionals and owners in construction.
  • Define how precast concrete construction affects those risk factors.
  • Discuss the design assist role of precast concrete producers.
  • Review the role of precast producers in assisting with schedule & budget conformance.

Click to register.

 
 
 
 
FEATURED PROJECTS

Designers for the new Broad Institute headquarters building in Cambridge, MA, kept the building’s envelope all in the family by specifying architectural precast concrete panels to clad the structure’s steel framing. The products were supplied by sister companies in the OSCO Construction Group.

 

Officials at the Massachusetts Department of Transportation wanted to replace the two short bridges on Hungerford Street over the Housatonic River in Pittsfield, Massachusetts, in the most cost-effective way possible. To do this, they reused one of the existing alignments, replacing only the superstructure. Both bridges made use of prestressed, precast concrete spread box beams to complete construction.

 

The development, at 21-stories and 369 residential units, features an L-shaped tower on a three-story rectangular base. The upper level of the base includes a swimming pool and other amenities. Precast concrete slabs and structural walls also were specified to provide support for the pool.

 

The New York Botanical Gardens’ parking garage and intermodal facility is a total precast structure. A series of monumental forked elements, symbolic of a branch, envelops the building, forming an overall enclosure and vertical trellised landscape. Interstices between the forked elements are covered with a wire trellis planted with flowering vines. These design elements are accented by ribbed precast concrete panels that form the base of the building.

 

When the architects at Perkins+Will began brainstorming design ideas for the new nine-story employee parking structure at Hartford Hospital, they started by asking themselves how to create an evolutionary transformation of a modern, late-1940s hospital into a definable campus image that can also be a beacon of safety and excellence in service to its community.