New York State Office of Government Services Parking Structure

Built Into Hillside, Precast Parking Makes The Grade
To help alleviate demand for parking spaces around government offices in Albany, New York, designers created a new 1,380-car parking structure into a hillside for the New York State Office of General Services. The all-precast concrete structure faced significant site challenges, including the need to build the structure against a steep hillside and designing around a steam tunnel that rises up through the middle of the site.

“We had to create a functional plan that stepped the parking structure into the hillside while also building around the steam tunnel, which runs through the parking structure for some length,” explains John Rom, project architect at Desman Associates in New York.

Forty-foot-tall cast-in-place retaining walls were constructed against the hillside, allowing for a structure with eight levels (seven supported) at the north end and four levels (three supported) at the other. Because the upper levels are built right up to the hillside, every other floor plate varies in length, becoming longer as the structure rises. The building features only one level above grade on the high side and seven on the low side.

Clough, Harbor & Associates in Albany served as the engineer on the foundation and MEP, while Turner Construction Co. was the general contractor. Jim Altland of William E. Dailey Precast, LLC, (precaster) explains that the structure was designed to be four bays wide on a 36-foot module, using 12-foot double tees. Outside bays ramp up from the north to the hillside on the south, while the two inside bays ramp up from south to north. As the levels step up, they feed off the ramp into flat bays that extend out toward the hillside.

All of the tees were pretopped except for some on level two, above a small office and maintenance area, which was covered with a waterproofing membrane and field-cast topping, he notes. The other areas have no waterproofing applied, but the flat surfaces, including the double tees, inverted tees, stair risers and landings, have a corrosion inhibitor integral with the mix design. Columns, which varied from 32 to 45 feet, were cast in two pieces and connected with NMB splice connectors.

Spandrels were designed with a pocket for the double-tee bearing, rather than creating a continuous ledge. The spandrels have a series of 1-inch-deep reveals, tapered from 1-1/2 inches at the face to 1-inch at the base. Ten reveal lines were cast along the length of the spandrel and 16 were cast at the ends to follow the line of the columns. The pattern was formed with machined steel reveal bars bonded to the steel form.

The spandrels had a dual sandblast texture, providing a light overall finish with a heavy, almost exposed-aggregate, sandblast applied to a recessed area above the reveals. “We wanted to create some detail to break up the scale of the façade,” Rom notes. A mockup panel was fabricated and approved by Desman for guidance on the desired sandblast textures. Spandrels were positioned end-to-end in the yard during the sandblasting process to ensure a uniform texture from panel to panel, Altland adds.

“The state had a limited budget with which to work, so we were looking for a finish that would give us the most bang for the buck,” Rom says. “I think we achieved quite a bit for the money we were able to spend.” To create consistent base for the unusual design, a two-story base was created, offering a strong visual foundation.

Light walls were used inside to provide structural support while keeping the interiors open for security purposes. To enhance that, a glass-enclosed cantilevered walkway was constructed on level seven that connects the elevator tower to the south entrance. The double tees on this level extend 7 feet past the parking structure on the east elevation to support the walkway.

The roof enclosure frames into spandrels, while the steel mullions are supported by the spandrels on the level lower. The walkway spandrels are also supported by the double tees, which are supported by the beams at the column lines.

The precaster, Dailey Precast, LLC of Shaftsbury, Vermont delivered 1,230 pieces to create the all-precast structure. The erection sequence started at the top of the hill with the crane set on the high side. Three bays were built out from the hill onto the retaining-wall foundations. Then the crane was moved down into the structure and the bays to the east and west were erected. The final phase was to erect the northeast corner.

“We’ve done some projects where we built into hillsides before, but those tend to be lower slopes of maybe 30 feet,” says Rom, whose company does an extensive amount of design work using precast concrete. “This grade was about 70 feet. It was definitely a new experience.”

Project Details

City:

Albany
 

State:

NY
 

Owner:

New York State Office of Government Services,
Albany, NY
 

Architect:

Desman Associates
 

Engineer:

Clough, Harbor & Associates, Albany, NY
 

Contractor:

Turner Construction Co.
 

Levels/Floors:

8 levels, 1,380 parking spaces
 

Structural Precast Elements:

1,230 total pieces including—
• Double tees
• Inverted tees
• Stair risers and landings
• Spandrels
• Lite walls
 

Resources

 
 
Back to