Kent Hospital Ambulatory Service Pavilion

Officials at Kent Hospital in Warwick, Rhode Island, needed to expand their facility to provide better services while offering easy access to existing services. The hospital partnered with Seavest Healthcare Properties to develop (and lease to the hospital) a two-story medical office building that includes basement-level support services. The new 66,503-square-foot, two-story building features architectural precast concrete wall panels that provide the required fast and aesthetically pleasing appearance.

The new surgery center, located on the building’s second floor, has 27 oversized pre- and post-operative bays for patient preparation and recovery. The waiting room includes a café along with monitors, so visitors can privately track a patient’s progress. The surgery center features eight surgery suites equipped with and managed from a main console that allows one member of the surgical team to control features of the room.

The facility’s design allows easy access from every room to the central surgical core, explains Shelley Harris, a senior associate at Steffian Bradley Architects, the architectural firm. The building also has a first-floor corridor connecting to the main hospital, allowing patients to be transferred for further care if needed.

The building’s first floor was in design phases for the development of a Patient Centered Medical Home in the summer of 2014. Medical clinics to be accommodated on the first floor comprise Primary Care, Cardiology, Surgery, Pre-Admitting Testing, Laboratory Services, and Specialty Clinics.

The building’s exterior skin of full-height precast concrete panels feature four pigments and colored aggregates that create the illusion of several shades of red, providing a dynamic, contrasting appearance, Harris explains. A variety of reveals divide the façade into rectangular sections, each with a different texture, creating visual interest. Punched windows appear regularly along the façade and were cast into the panels along with several finishes on each of the panels.

Precaster Coreslab Structures (CONN) Inc. worked closely with Steffian Bradley Architects and general contractor Dimeo Construction to cast the 78 panels to exact specifications. The panels were delivered in a horizontal format on a flatbed trailer and then were maneuvered into a vertical position for erection, making efficient use of the two-story design and multiple window penetrations.

The project achieved LEED Gold certification from USGBC. The precast concrete panels added to the point totals by providing locally manufactured products that used local materials. They also reduced construction waste and include recycled materials.

To reduce energy usage, a white roof was installed to reflect heat. Low-use water equipment and landscaping techniques reduce water demand, while interior and exterior lighting minimize electricity use. Highly efficient air-handling equipment provides a comfortable interior environment year round. Future parking plans include favorable parking for hybrid vehicles, bicycles, and car pool vehicles.

Project Details

City:

Warwick
 

State:

RI
 

Precaster:

 

Owner:

Seavest Healthcare Properties, White Plains, NY
 

Designer:

Steffian Bradley Architects, Boston, MA
 

Contractor:

Dimeo Construction Co., Providence, RI
 

Sq. Footage:

66,503
 

Levels/Floors:

2-story
 

Structural Precast Elements:

• 78 precast concrete load-bearing architectural wall panels in multiple finishes.
 

Resources

 
 
Back to